Tuesday, October 14, 2014
ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ
Από τη Μελίνα στην Αμάλ: ένα μικρό χρονικό διεκδίκησης
Αν
μη τι άλλο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα -
υπερασπίστηκαν διεθνείς προσωπικότητες. Τότε ήταν η Μελίνα, τώρα ο Κλούνεϊ και η Αμάλ.
υπερασπίστηκαν διεθνείς προσωπικότητες. Τότε ήταν η Μελίνα, τώρα ο Κλούνεϊ και η Αμάλ.
| upd:
«Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν, όμως, έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ...» (Μελίνα Μερκούρη)
«Ηταν μια ερώτηση την οποία αποφάσισα εκείνη τη στιγμή – δεν την είχα σκεφτεί από πριν...», είπε αργότερα η 24χρονη δημοσιογράφος Ελίζα Χριστοδουλίδη που για να καταφέρει, μάλιστα, να μπει μέσα στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου έκανε ελιγμούς «που δεν άρεσαν στους διπλανούς μου...». Σε αντίθεση με εκείνη, ο 53χρονος βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός φαίνεται ότι είχε μελετήσει το θέμα και είχε πάρει συνειδητά θέση υπέρ του ελληνικού αιτήματος.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα μπορούσε να είχε ξεχάσει το ζήτημα -Αμερικάνος είναι, ούτως ή αλλιώς ο άνθρωπος. Ομως, επανέκαμψε μέσα λίγα 24ωρα μετά τις πρώτες δηλώσεις του ζητώντας δημόσιο διάλογο και θυμίζοντας ότι το Βατικανό και το Μουσείο Γκετί έχουν επιστρέψει θησαυρούς στην Ελλάδα. Στο πλευρό του ήταν οι ηθοποιοί Ματ Ντέιμον και Μπιλ Μάρεϊ συμπρωταγωνιστές του στην ταινία «Μνημείων ΄Ανδρες». Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Μπιλ Μάρεϊ, τονίζοντας ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα «πέρασαν πολύ καλά εδώ (εννοώντας το Βρετανικό Μουσείο), αλλά στο Λονδίνο επικρατεί συνωστισμός. Υπάρχει πολύς χώρος εκεί στην Ελλάδα. Η Αγγλία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία και να αφήσει την τέχνη να επιστρέψει εκεί από όπου προήλθε». Και κατέληξε με χιούμορ που άφησε εμβρόντητους τους Βρετανούς: «Οι Ελληνες είναι πολύ γενναιόδωροι. Θα τα δάνειζαν καμιά φορά»...
Λίγους μήνες αργότερα θα αποδεικνυόταν ότι πίσω από τη θέση του, κατά τ' άλλα μαχητικού και σκεπτόμενου Τζορτζ Κλούνεϊ -μεταξύ άλλων και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο- ήταν η Αμάλ Αλαμουντίν. Η 36χρονη λιβανέζικης καταγωγής δικηγόρος, επίσημα αρραβωνιασμένη με τον Κλούνεϊ από τον περασμένο Απρίλιο, δεν κατάφερε μόνο να «τυλίξει» τον διασημότερο εργένη του πλανήτη αλλά, όπως υποστηρίχθηκε, να του κάνει και μια μικρή ... πλύση εγκεφάλου σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.
Καλλιεργημένη, όμορφη, ακτιβίστρια και σκεπτόμενη, η νέα κυρία Κλούνεϊ αποδεικνύει και εμπράκτως το ενδιαφέρον της για το ελληνικό ζήτημα με το ταξίδι της στην Ελλάδα από τη Δευτέρα 13 έως την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου για να διαμηνύσει τις θέσεις της υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Την Αμάλ Αλαμουντίν, που θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, θα συνοδεύει ο Τζόφρι Ρόμπερτσον «αφεντικό» της στο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers του Λονδίνου και ο πρόεδρος του παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ.
«Οι δικηγόροι της εταιρίας Doughty Street, Geoffrey Robertson, QC, και Amal Alamuddin Clooney θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Αθήνα στις 13 με 16 Οκτωβρίου 2014, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Το 2006 ο κύριος Robertson ηγήθηκε νομικά της πρωτοβουλίας να επιστραφεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας η σορός του Αβορίγινα της Τασμανίας. Ο κ. Robertson και η κ. Clooney κλήθηκαν πρώτη φορά από την Ελληνική Κυβέρνηση να παράσχουν τις νομικές συμβουλές τους για το θέμα των Μαρμάρων το 2011. Θα παραστούν σε μια σειρά συναντήσεων που ορίστηκαν να γίνουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, και του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Θα υπάρξει αποτέλεσμα στις συναντήσεις των Βρετανών δικηγόρων με τους κ.κ. Σαμαρά και Τασούλα που, σημειωτέον, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ποια μέρα και ώρα θα είναι; Οπως και να έχει το πράγμα, η επίσκεψη της φρεσκοπαντρεμένης Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ στην Ελλάδα θα πάρει διεθνή δημοσιότητα. Για το αν θα ωφελήσει το ελληνικό αίτημα δεν μένει παρά να το δούμε…
Τριάντα
χρόνια μετά, το αίτημα επιστροφής βρήκε πάλι ένα πρόσωπο διεθνούς
ακτινοβολίας στη σταυροφορία για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών
Στην
εκστρατεία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα που ξεκίνησε το 1982 η
Ελλάδα είχε την ευτυχία να κρατά τη «σημαία» της διεκδίκησης ένα πρόσωπο
με διεθνή ακτινοβολία. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν ιδανικότερη «προμετωπίδα»
μας σ' αυτό τον αγώνα με κομβικό σημείο το επίσημο αίτημα για την
επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που υπέβαλλε η Ελλάδα τον Οκτώβριο
του 1984 σε Γενική Διάσκεψη της Ουνέσκο.Από το 1984 και τη Μελίνα στο 2014 και τον Κλούνεϊ
Τριάντα χρόνια μετά, το αίτημα επιστροφής βρήκε πάλι ένα πρόσωπο διεθνούς ακτινοβολίας στη σταυροφορία για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών και λίγο αργότερα την, επίσης διάσημη σύζυγό του. Με μια μικρή διαφορά: δεν είναι Ελληνες... Ο Αμερικάνος ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Τζορτζ Κλούνεϊ ήταν αυτός που άνοιξε νέο «χορό» δηλώνοντας σε μια απρόσμενη στιγμή τον Φεβρουάριο του 2014 ότι είναι «σωστό» και «δίκαιο» να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η απάντηση δόθηκε μάλλον μια ανύποπτη στιγμή σε ερώτηση που δέχτηκε από ελληνίδα δημοσιογράφο για την ταινία του «Μνημείων Ανδρες» (που έχει ως θέμα τη σωτηρία έργων τέχνης από τους ναζί) στο πλαίσιο του 64ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου.«Ηταν μια ερώτηση την οποία αποφάσισα εκείνη τη στιγμή – δεν την είχα σκεφτεί από πριν...», είπε αργότερα η 24χρονη δημοσιογράφος Ελίζα Χριστοδουλίδη που για να καταφέρει, μάλιστα, να μπει μέσα στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου έκανε ελιγμούς «που δεν άρεσαν στους διπλανούς μου...». Σε αντίθεση με εκείνη, ο 53χρονος βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός φαίνεται ότι είχε μελετήσει το θέμα και είχε πάρει συνειδητά θέση υπέρ του ελληνικού αιτήματος.
Οταν ο Κλούνεϊ μίλησε για τα Γλυπτά: τον λάτρεψαν αλλά και τον μίσησαν
Τόσο συνειδητά που δεν έδειξε να κάνει πίσω όταν οι «ενοχλητικές» δηλώσεις του -μπορεί να χαιρετίστηκαν με ενθουσιασμό από χιλιάδες θαυμαστές του ανά τον κόσμο αλλά- προκάλεσαν πικρόχολα σχόλια βρετανών κυβερνητικών στελεχών. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλούς της Επιτροπής Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, Τζον Γουιτινγκέιλ, ο οποίος ουσιαστικά υποστήριξε ότι ο ηθοποιός δεν ξέρει τι λέει.
Ο
Τζορτζ Κλούνεϊ μετά τις πρώτες δηλώσεις του ζήτησε δημόσιο διάλογο
θυμίζοντας ότι το Βατικανό και το Μουσείο Γκετί έχουν επιστρέψει
θησαυρούς στην Ελλάδα
«Είμαι
θαυμαστής του Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι πιθανώς δεν
γνωρίζει την ιστορία των “Ελγίνειων” Μαρμάρων και το νόμιμο δικαίωμα που
έχει η Βρετανία για αυτά. Είναι Αμερικανός. Υποθέτω ότι δεν ξέρει γιατί
η Βρετανία απέκτησε τα “Ελγίνεια” Μάρμαρα. Υπάρχει η ισχυρή άποψη ότι
πρέπει να παραμείνουν στη Μ. Βρετανία», είχε πει χαρακτηριστικά ο
Γουιτινγκέιλ. Οσο για τον δήμαρχο Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, υπήρξε
μάλλον προκλητικός: κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ τον αμερικανό ηθοποιό
ότι …υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα.Ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα μπορούσε να είχε ξεχάσει το ζήτημα -Αμερικάνος είναι, ούτως ή αλλιώς ο άνθρωπος. Ομως, επανέκαμψε μέσα λίγα 24ωρα μετά τις πρώτες δηλώσεις του ζητώντας δημόσιο διάλογο και θυμίζοντας ότι το Βατικανό και το Μουσείο Γκετί έχουν επιστρέψει θησαυρούς στην Ελλάδα. Στο πλευρό του ήταν οι ηθοποιοί Ματ Ντέιμον και Μπιλ Μάρεϊ συμπρωταγωνιστές του στην ταινία «Μνημείων ΄Ανδρες». Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Μπιλ Μάρεϊ, τονίζοντας ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα «πέρασαν πολύ καλά εδώ (εννοώντας το Βρετανικό Μουσείο), αλλά στο Λονδίνο επικρατεί συνωστισμός. Υπάρχει πολύς χώρος εκεί στην Ελλάδα. Η Αγγλία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία και να αφήσει την τέχνη να επιστρέψει εκεί από όπου προήλθε». Και κατέληξε με χιούμορ που άφησε εμβρόντητους τους Βρετανούς: «Οι Ελληνες είναι πολύ γενναιόδωροι. Θα τα δάνειζαν καμιά φορά»...
Η περίφημη δημοσκόπηση του Guardian: 88% υπέρ επιστροφής
Στις 12 Φεβρουαρίου 2014 ο Guardian διενήργησε δημοσκόπηση μέσω Διαδικτύου για το τον επαναπατρισμό ή όχι των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τα αποτελέσματα ήταν αποστομωτικά: Το 88% των ερωτηθέντων θεώρησαν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα και μόλις ένα 12% ήταν αρνητικό με τον επαναπατρισμό τους.Λίγους μήνες αργότερα θα αποδεικνυόταν ότι πίσω από τη θέση του, κατά τ' άλλα μαχητικού και σκεπτόμενου Τζορτζ Κλούνεϊ -μεταξύ άλλων και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο- ήταν η Αμάλ Αλαμουντίν. Η 36χρονη λιβανέζικης καταγωγής δικηγόρος, επίσημα αρραβωνιασμένη με τον Κλούνεϊ από τον περασμένο Απρίλιο, δεν κατάφερε μόνο να «τυλίξει» τον διασημότερο εργένη του πλανήτη αλλά, όπως υποστηρίχθηκε, να του κάνει και μια μικρή ... πλύση εγκεφάλου σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.
Telegraph: Αναζητήσατε τη γυναίκα…
«Οταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ αναφέρθηκε στην επιστροφή των “Ελγίνειων” Μαρμάρων στην Ελλάδα νωρίτερα φέτος η αιφνίδια αυτή παρέμβασή του προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς θαυμαστές του και θλίψη μεταξύ βουλευτών που αντιτίθενται στην άποψή του. Τώρα αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον του ηθοποιού μπορεί να σχετίζεται από την ευαισθησία που δείχνει στο ελληνικό αυτό ζήτημα η σύζυγός του», σημειώνει το άρθρο της Telegraph.
Η
νέα κυρία Κλούνεϊ αποδεικνύει και εμπράκτως το ενδιαφέρον της για το
ελληνικό ζήτημα με το ταξίδι της στην Ελλάδα από τη Δευτέρα 13 έως την
Πέμπτη 16 Οκτωβρίου για να διαμηνύσει τις θέσεις της υπέρ της επιστροφής
των Γλυπτών του Παρθενώνα
Αλήθεια
ή όχι, γεγονός παραμένει ότι η διεθνώς διάσημη δικηγόρος που
παντρεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βενετία τον αμερικάνο σταρ έχει μια
υπολογίσιμη «φαιά ουσία». Η Τζούλια Ρόμπερτς την έχει αποκαλέσει
«όμορφη» και «έξυπνη». Ο δικηγόρος Μαρκ Στήβενς που την προσέλαβε να
εκπροσωπήσει τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασανζ, έχει επίσης πει
γι' αυτήν: «Είναι μια υπέροχα φωτισμένη γυναίκα, είναι ανεξάρτητη, έχει
ένα μυαλό Ρολς-Ρόις και κοινωνικές ικανότητες για να ... πεθάνει κανείς.
Είναι φοβερή!». Κι ο σύζυγός της απλά έχει δηλώσει ότι: «Είναι η πιο
σέξι δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο».Καλλιεργημένη, όμορφη, ακτιβίστρια και σκεπτόμενη, η νέα κυρία Κλούνεϊ αποδεικνύει και εμπράκτως το ενδιαφέρον της για το ελληνικό ζήτημα με το ταξίδι της στην Ελλάδα από τη Δευτέρα 13 έως την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου για να διαμηνύσει τις θέσεις της υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Την Αμάλ Αλαμουντίν, που θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, θα συνοδεύει ο Τζόφρι Ρόμπερτσον «αφεντικό» της στο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers του Λονδίνου και ο πρόεδρος του παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ.
Η επίσημη δήλωση του δικηγορικού γραφείου της Αλαμουντίν
Αργά σήμερα το απόγευμα, 4 ημέρες πριν φτάσει στην Ελλάδα η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, η ακτιβίστρια δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν μαζί με τον επικεφαλής της νομικής εταιρίας με την οποία συνεργάζεται, της Doughty Street Chambers, δόθηκε δελτίο Τύπου για την επίσκεψή τους. Απ' αυτό, γίνεται σαφές ότι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στη νομική εταιρία και αναφέρεται ότι έχει οριστεί πρόγραμμα συναντήσεων ώστε να συζητηθεί ο τρόπος που μπορεί να διεκδικηθεί η επιστροφή.«Οι δικηγόροι της εταιρίας Doughty Street, Geoffrey Robertson, QC, και Amal Alamuddin Clooney θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Αθήνα στις 13 με 16 Οκτωβρίου 2014, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Το 2006 ο κύριος Robertson ηγήθηκε νομικά της πρωτοβουλίας να επιστραφεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας η σορός του Αβορίγινα της Τασμανίας. Ο κ. Robertson και η κ. Clooney κλήθηκαν πρώτη φορά από την Ελληνική Κυβέρνηση να παράσχουν τις νομικές συμβουλές τους για το θέμα των Μαρμάρων το 2011. Θα παραστούν σε μια σειρά συναντήσεων που ορίστηκαν να γίνουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, και του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Δεν
φτάνει που έκλεψε τον πιο περιζήτητο εργένη του κόσμου, απ' ό,τι
φαίνεται η κυρία Κλούνεϊ θέλει να κλέψει τα πιο περιζήτητα μάρμαρα του
κόσμου (...)», έγραψαν οι Times
Το «κάρφωμα» των Times
«Δεν φτάνει που έκλεψε τον πιο περιζήτητο εργένη του κόσμου, απ' ό,τι φαίνεται η κυρία Κλούνεϊ θέλει να κλέψει τα πιο περιζήτητα μάρμαρα του κόσμου. Ή, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας, να τα ελευθερώσει», αναφέρουν με τη σειρά τους οι Times σε δημοσίευμα με το οποίο «καρφώνουν» την Αμάλ Αλαμουντίν λίγα 24ωρα πριν έρθει στην Ελλάδα. Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας ότι «η Αμάλ, μόλις μια εβδομάδα μετά το γάμο της, στρέφει την προσοχή της μακριά από τον σαν Έλληνα θεό συζυγό της, προς τα - κυριολεκτικά πιο σμιλεμένα - μάρμαρα του Έλγιν, συμβουλεύοντας την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή τους».Θα υπάρξει αποτέλεσμα στις συναντήσεις των Βρετανών δικηγόρων με τους κ.κ. Σαμαρά και Τασούλα που, σημειωτέον, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ποια μέρα και ώρα θα είναι; Οπως και να έχει το πράγμα, η επίσκεψη της φρεσκοπαντρεμένης Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ στην Ελλάδα θα πάρει διεθνή δημοσιότητα. Για το αν θα ωφελήσει το ελληνικό αίτημα δεν μένει παρά να το δούμε…
=====================================================================
=====================================================================
Εργαλεία προσβασιμότητας
Υπηρεσία εργαλεία
- Οι εργασίες για την ΕΕ
- Ευρετήριο Α-Ω
- Sitemap
- Σχετικά με την ιστοσελίδα
- Νεότερα στον EUROPA
- Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου
- Επαφή
Επιλογή γλώσσας
- Η τρέχουσα γλώσσαEnglish (en)
- български (bg)
- čeština (cs)
- Dansk (DA)
- Deutsch (de)
- Eesti keel (et)
- ελληνικά (el)
- español (es)
- français (fr)
- Gaeilge (ga)
- italiano (it)
- latviešu valoda (lv)
- Lietuvių kalba (lt)
- magyar (hu)
- Malti (mt)
- Nederlands (nl)
- polski (pl)
- Português (pt)
- Română (ro)
- slovenčina (sk)
- slovenščina (sl)
- suomi (fi)
- svenska (sv)
Πλοήγηση μονοπάτι
- EUROPA
- Πώς λειτουργεί η ΕΕ
- Ιστορία
Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι ιδρυτές της ΕΕ
Οι ακόλουθες ηγέτες με όραμα ενέπνευσε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον οποίο ζούμε σήμερα. Χωρίς ενέργεια και τα κίνητρά τους δεν θα πρέπει να ζουν στον τομέα της ειρήνης και της σταθερότητας που εμείς θεωρούμε δεδομένα.Από μαχητές της αντίστασης σε δικηγόρους, οι ιδρυτές της ήταν μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων που κατείχαν τα ίδια ιδανικά: μια ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη. Πέρα από τους ιδρυτές που περιγράφονται παρακάτω, και πολλοί άλλοι έχουν εργαστεί ακούραστα για την ενέπνευσε και το ευρωπαϊκό σχέδιο. Αυτή η ενότητα για τους ιδρυτές είναι επομένως ένα έργο σε εξέλιξη.1945 - 1959
Μια ειρηνική Ευρώπη - η αρχή της συνεργασίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συσταθεί με στόχο τον τερματισμό των συχνών και αιματηρών πολέμων μεταξύ γειτόνων, που κορυφώθηκε με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1950, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα αρχίζει να ενώνει τις ευρωπαϊκές χώρες οικονομικά και πολιτικά, προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαρκής ειρήνη. Οι έξι ιδρυτές είναι το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες. Η δεκαετία του 1950 κυριαρχείται από τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι διαμαρτυρίες στην Ουγγαρία κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος που προβλέπεται από σοβιετικά τανκς το 1956?, Ενώ την επόμενη χρονιά, το 1957, η Σοβιετική Ένωση παίρνει το προβάδισμα στην κούρσα του διαστήματος, όταν λανσάρει το πρώτο τεχνητό διαστημικό δορυφόρο, Σπούτνικ 1. Επίσης το 1957, η Συνθήκη της Ρώμης δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), ή «Κοινή Αγορά».Διαβάστε περισσότερα για τη δεκαετία 1945 -1959
1960 - 1969
Η «Swinging Sixties» - μια περίοδος οικονομικής ανάπτυξης
Το 1960 βλέπει την ανάδυση του «κουλτούρα των νέων», με ομάδες όπως οι Beatles προσελκύουν τεράστια πλήθη των εφηβικών τους οπαδούς όπου κι αν εμφανίζονται, συμβάλλοντας στην έναυσμα σε μια πολιτιστική επανάσταση και διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των γενεών. Είναι μια καλή περίοδος για την οικονομία, βοήθησε το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ σταματούν τη φόρτιση τους τελωνειακούς δασμούς, όταν το εμπόριο μεταξύ τους. Συμφωνούν, επίσης, από κοινού έλεγχο πάνω στην παραγωγή τροφίμων, έτσι ώστε ο καθένας έχει πλέον αρκετό για να φάνε - και σύντομα υπάρχει ακόμα πλεόνασμα γεωργικών προϊόντων. Μάιο του 1968 γίνεται γνωστός για τις φοιτητικές εξεγέρσεις στο Παρίσι, και πολλές αλλαγές στην κοινωνία και να γίνει συμπεριφορά που σχετίζεται με τη λεγόμενη γενιά του '68 ».Διαβάστε περισσότερα για τη δεκαετία 1960 -1969
1970 - 1979
Ένας αυξανόμενος Κοινότητας - η πρώτη διεύρυνση
Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1973, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατών μελών σε εννέα. Η σύντομη, ακόμη και βάναυση, αραβο-ισραηλινό πόλεμο τον Οκτώβριο του 1973 ως αποτέλεσμα την ενεργειακή κρίση και τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη. Οι τελευταίων ακροδεξιών δικτατοριών στην Ευρώπη λήξει με την ανατροπή του καθεστώτος του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία το 1974 και το θάνατο του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία το 1975. Η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ αρχίζει να μεταφέρουν τεράστια ποσά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και των υποδομών στις φτωχότερες περιοχές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξάνει την επιρροή του στις υποθέσεις της ΕΕ και το 1979 όλοι οι πολίτες θα μπορούν, για πρώτη φορά, τα μέλη εκλέγουν τους άμεσα.Διαβάστε περισσότερα για τη δεκαετία 1970 -1979
1980 - 1989
Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της Ευρώπης - η πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Η πολωνική συνδικάτο, Αλληλεγγύη, και ο ηγέτης του Λεχ Βαλέσα, να γίνει τα ονόματα των νοικοκυριών σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο μετά από τις απεργίες στα ναυπηγεία του Γκντανσκ το καλοκαίρι του 1980. Το 1981, η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της ΕΕ και η Ισπανία και η Πορτογαλία ακολουθούν πέντε χρόνια αργότερα. Το 1986 η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη υπογράφεται. Αυτή είναι μια συνθήκη η οποία παρέχει τη βάση για ένα φιλόδοξο εξαετές πρόγραμμα με στόχο την διευθέτηση των προβλημάτων με την ελεύθερη ροή του εμπορίου των συνόρων της ΕΕ και, συνεπώς, δημιουργεί την «ενιαία αγορά». Υπάρχει μεγάλη πολιτική αναταραχή όταν, στις 9 Νοεμβρίου 1989, το Τείχος του Βερολίνου τραβιέται προς τα κάτω και τα σύνορα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας ανοίγει για πρώτη φορά σε 28 χρόνια, αυτό οδηγεί στην επανένωση της Γερμανίας, όταν και οι δύο Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας είναι ενωμένη, τον Οκτώβριο του 1990.Διαβάστε περισσότερα για τη δεκαετία 1980 -1989
1990 - 1999
Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα
Με την κατάρρευση του κομμουνισμού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι γίνονται πιο κοντά τους γείτονες. Το 1993 η Ενιαία Αγορά ολοκληρώνεται με την τις «τέσσερις ελευθερίες» της: κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων. Η δεκαετία του 1990 είναι επίσης η δεκαετία του δύο συνθήκες, το «Μάαστριχτ», Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1993 και η Συνθήκη του Άμστερνταμ το 1999. Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς να προστατεύσουν το περιβάλλον, αλλά και το πώς οι Ευρωπαίοι μπορούν να δράσουν από κοινού, όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας και άμυνας. Το 1995, η ΕΕ αποκτά τρία ακόμη νέα μέλη, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Ένα μικρό χωριό στο Λουξεμβούργο δίνει το όνομά της στους «Σένγκεν» συμφωνίες που σταδιακά επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήρια τους ελέγχονται στα σύνορα. Εκατομμύρια νέοι άνθρωποι μελέτης σε άλλες χώρες, με την υποστήριξη της ΕΕ. Η επικοινωνία γίνεται πιο εύκολη καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο.Διαβάστε περισσότερα για τη δεκαετία 1990 -1999
2000 - 2009
Περαιτέρω επέκταση
Το ευρώ αποτελεί το νέο νόμισμα για πολλούς Ευρωπαίους. 11 του Σεπτεμβρίου του 2001 γίνεται συνώνυμη με την «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά από αεροπειρατές πετάξει σε κτίρια στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Οι χώρες της ΕΕ να αρχίσουν να εργάζονται πολύ πιο στενά για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Οι πολιτικές διαιρέσεις μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης δήλωσε τελικά θεραπεύτηκε όταν όχι λιγότερες από 10 νέες χώρες θα ενταχθούν στην ΕΕ το 2004, που ακολουθείται από δύο το 2007. Η οικονομική κρίση πλήττει την παγκόσμια οικονομία το Σεπτέμβριο του 2008, οδηγώντας σε στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ πριν τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009.Παρέχει την ΕΕ με σύγχρονα όργανα και πιο αποτελεσματικών μεθόδων εργασίας.Διαβάστε περισσότερα για τη δεκαετία 2000 - 2009
2010 - σήμερα
Μια δεκαετία ευκαιρίες και προκλήσεις
Η νέα δεκαετία ξεκινά με μια σοβαρή οικονομική κρίση, αλλά και με την ελπίδα ότι οι επενδύσεις σε νέες πράσινες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία θα φέρει τη διαρκή ανάπτυξη και ευημερία.Διαβάστε περισσότερα για τη δεκαετία 2010 - σήμερα
Βλέπε επίσης
========================================================================
Επιλογή γλώσσας
- Γλώσσαελληνικά (el)
- български (bg)
- čeština (cs)
- dansk (da)
- Deutsch (de)
- eesti keel (et)
- English (en)
- español (es)
- français (fr)
- Gaeilge (ga)
- italiano (it)
- latviešu valoda (lv)
- lietuvių kalba (lt)
- magyar (hu)
- Malti (mt)
- Nederlands (nl)
- polski (pl)
- português (pt)
- română (ro)
- slovenčina (sk)
- slovenščina (sl)
- suomi (fi)
- svenska (sv)
Διαδρομή πλοήγησης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ
Γενικές πληροφορίες
Η ΕΕ στη χώρα σας
Ειδήσεις
European Council in Brussels on 18 and 19 October
19/10/2012
- The European Council reiterated its firm commitment to take resolute
action to address financial market tensions, restore confidence and
stimulate growth and jobs.
Commission reduces 2013 draft EU budget
19/10/2012
- Following the usual autumn update of EU funding needs in agriculture,
and reflecting the international fisheries negotiations, the Commission
agreed to decrease by EUR 25.1 million its draft budget for 2013
presented this April.
Έτος ποσόστωσης 2011/12: Έξι κράτη μέλη έχουν υπερβεί τις ποσοστώσεις γάλακτος
18/10/2012
- Έξι κράτη μέλη – Αυστρία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Κύπρος και
Λουξεμβούργο – έχουν υπερβεί τις ποσοστώσεις γάλακτος το 2011/2012, με
αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων, δηλ. την καταβολή υπερεισφοράς ύψους
περίπου 79 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε
σήμερα η Επιτροπή.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
- Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Δικαστήριο
- Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
- Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
- Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS)
- Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO)
- Όλα τα όργανα και οι οργανισμοί
==========================================================================
Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015
EUROPEAN DEFENCE AGENCY
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας
Προς
εμένα.
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου