Η Ελλάδα θα βγάλει 215 δισ. από το αέριο της Κρήτης [χάρτης]
Κοιτάσματα φυσικού αερίου με αξία όσο δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας φαίνεται πως υπάρχουν νότια της Κρήτης σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα Deutche Bank που ανησυχεί ότι τυχόν ανακάλυψή τους μπορεί να εκτροχιάσει το πρόγραμματο προσαρμογής λόγω… ενθουσιασμού.
Όπως αναφέρει στην έκθεση της που δημοσιεύει το capital.gr, η γερμανική τράπεζα κάνει λόγο για επιστημονικές εκτιμήσεις που αναφέρονται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας περίπου 430 δισεκατομμυρίων ευρώ στη υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, την επονομαζόμενη και «λεκάνη του Ηροδότου». Αν οι εκτιμήσεις ισχύον τότε πρόκειται για το 15ο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου παγκοσμίως -χωρίς να υπολογίζονται τυχόν κοιτάσματα στο Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος!
Μάλιστα η γερμανική τράπεζα κάνει και πρόχειρες εκτιμήσεις από το μελλοντικό κέρδος της Ελλάδας τονίζοντας ότι το κόστος εξόρυξης φυσικού αερίου ανέρχεται στο 25% και άλλο ένα 25% είναι το κέρδος των εταιρειών που κάνουν την εξόρυξη. Επομένως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε σύμφωνα με την Deutsche Bank η Ελλάδα θα έχει κέρδος ίσο με το 50% της συνολικής αξίας των κοιτασμάτων, δηλαδή 215 δισεκατομμύρια ευρώ!
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 107% του ΑΕΠ της Ελλάδας και σύμφωνα με την έκθεση, θα αρχίσει να εισρέει στα ταμεία της χώρας από το 2020, την χρονιά δηλαδή που το χρέος της χώρας θα καταστεί βιώσιμο σύμφωνα με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η χρονική αυτή μετάθεση συμβαίνει διότι χρειάζονται 8 με 10 χρόνια για να αρχίσει η πλήρης εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος.
Αν αποδειχθεί η ύπαρξη των κοιτασμάτων, υπογραμμίζουν οι συντάκτες, θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση του ελληνικού χρέους ωστόσο δεν παραλείπουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου που δεν είναι άλλος από το «ολλανδικό σύνδρομο», το οποίο προκάλεσε την πτώση της ανταγωνιστικότητας της Ολλανδίας το 1959 όταν ανακάλυψε ενεργειακά κοιτάσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου