Free News Headlines by Report24 – Online Newspaper
Μάνη: Σκληρό τοπίο με άπειρες ομορφιές.. Οδοιπορικό
Βαδίζοντας στο μυθικό Ακροταίναρο, ζούμε τη δύναμη της μανιάτικης γης στη Λάγεια, στην Κοκάλα, στο Φλομοχώρι, στο Εξω Νύφι…
Τα τελευταία 1.100 χρόνια το όνομα Μαϊνη ή Βραχίων της Μάνης ορίζει τον τόπο που κατέχει η μεσαία από τις τρεις χερσονήσους στη νότια Πελοπόννησο. Η επιβλητική οροσειρά του Ανω και Κάτω Ταϋγέτου είναι η απόληξη στη Μεσόγειο της αλπικής πτύχωσης της Πίνδου και έτσι σχηματίζεται η επιμήκης χερσόνησος.
Οι βορειοδυτικές υπώρειες αποτελούν την Εξω Μάνη ή Βόρεια Αποσκιερή, αλλά αναμφίβολα η καρδιά των Μανιατών χτυπά στη Μέσα Μάνη…
Που με τη σειρά της μοιράζεται στην Αποσκιερή, αυτή του Δήμου Οιτύλου, και στην Προσηλιακή, αυτή του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Εμείς σήμερα θα ανακαλύψουμε πτυχές της Ανατολικής Μάνης, θα κινηθούμε στο «φως», από το Πόρτο Κάγιο στον Κότρωνα, και από τα παράλια στην κορυφογραμμή του Σαγγιά.
Η ιδιόμορφη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Μάνης δικαιολογείται στην κοινωνική διάρθρωση και η συμπαγής δομή της φαμίλιας στηριζόταν στα πολλά ντουφέκια. Πολεμόπυργοι και πυργόσπιτα σφραγίζουν την ιδιότυπη κοινωνική διάρθρωση της Μάνης. Μεμονωμένοι μανιάτικοι πύργοι και λιλιπούτειοι συνοικισμοί.
Βαδίζοντας στο μυθικό Ακροταίναρο, ζώντας τη δύναμη της μανιάτικης γης στη Λάγεια, στην Κοκάλα, στο Φλομοχώρι, στο Εξω Νύφι…
Εστω και λίγο, ως επισκέπτες-προσκυνητές, αξίζει λοιπόν να ζήσετε στη λεβεντιά και τις ομορφιές της μοναδικής και αυθεντικής Μάνης που βλέπει στον Λακωνικό Κόλπο…
Γύρω από το ακρότατο Ταίναρο…Η σκληράδα του μανιάτικου τοπίου μπορεί να παραλληλίζεται με τα αδρά χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας των εδώ κατοίκων, αλλά οι πολυάριθμοι κόλποι και κολπίσκοι της Μάνης σίγουρα μπορούν να σας χαρίσουν αξέχαστες ώρες και ημέρες.
Οι κάτοικοι εδώ ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την καλλιέργεια ελαιόδενδρων και καθώς συνεχίζουμε την εξερεύνηση της Μάνης, δάση πύργων ξεπροβάλλουν εδώ και εκεί…
Ας περιηγηθούμε τώρα σε μια διαδρομή, που δεν κλέβει σίγουρα τα φώτα της δημοσιότητας, εκεί όπου το φως του ήλιου και η αλμύρα της θάλασσας δεν αφήνουν έντονα τα σημάδια τους μόνο σε βράχους και πυργόσχημες κατασκευές, αλλά και σε ανθρώπινες φιγούρες με όνειρα υπαρκτά.
Αφού το ακρωτήριο Ταίναρο είναι το ακρότατο της ηπειρωτικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τότε τιμής ένεκεν το θεωρούμε σημειολογική αφετηρία μας, στη διεισδυτική μας κίνηση στην επικράτεια της Ανατολικής Μάνης.
Στα Κοκκινόγεια και στο Μαρμάρι υπάρχει μία τρίδυμη παραλία με πλούσιες αμμουδιές, σίγουρα οι καλύτερες της Μέσα Μάνης. Εδώ στην πανέμορφη παραλία του Μαρμαρίου, αυτή την επίγεια Εδέμ και κόσμημα της Μάνης, την ακτή του Παραδείσου που πολλοί ανά την επικράτεια τοπικοί άρχοντες θα ζήλευαν να είχαν, χωρίς πλαστικές ανέσεις και οδικές επεμβάσεις…
Εδώ στο «Μarmari Ρaradise» απολαμβάνουμε πραγματικά θεσπέσιες μανιάτικες συνταγές και η μεγάλη και υπέροχη οικογένεια που διαχειρίζεται την κατάσταση σίγουρα θα σκλαβώσει και τον πιο δύστροπο επισκέπτη με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Εδώ φάρος και στυλοβάτης της οικογένειας, ένας πολύ ξεχωριστός Ελληνας. Η κρυστάλλινη προσωπικότητα του πατέρα Γεωργίου Γεωργαρίου συνδυάζει καθαρότητα, δύναμη, τόλμη και, το κυριότερο, σύγχρονο χριστιανικό ύφος, στοιχεία που αναμφίβολα συνιστούν ισχυρούς πόλους έλξης για τους χριστιανούς συμπατριώτες μας, που βαδίζουν στα μονοπάτια της παγκοσμιοποίησης…
Ακολουθούν Πόρτο-Στέρνες και ακρωτήριο Ταίναρο. Μια άγνωστη γωνιά της πατρίδας μας, εκπληκτική! Αρχαίες δεξαμενές λοιπόν και το μονοπάτι που ακολουθούμε μας βγάζει στον φάρο.
Το Πόρτο-Στέρνες είναι στο βάθος του απάνεμου κόλπου με τα εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά του και το αρχαϊκό εκπληκτικό ψηφιδωτό μαραζώνει «αβοήθητο» στην ακτή…
Και πολύ βαθύτερα στον χρόνο να πλανάται η μορφή του Ταινάριου ανθρώπου, ίσως και παλαιότερου αυτού του Νεάντερταλ…
Στο Πόρτο-Κάγιο, ένα από τα ελάχιστα ελληνικά φιόρδ, το τοπίο σε μαγεύει αμέσως, ο δε επισκέπτης μπορεί να χαρεί το γαλήνιο ψαροχώρι σε όλες του τις εκφράσεις. Κάπου στη φαντασία μας ξεπετάγονται εδώ ορτύκια, αφού το Πόρτο-Κάγιο, το Port aux Cailles, δηλαδή «Κόλπος των Ορτυκιών», μας ανοίγεται διάπλατος. Ψαμμαθούς κατά την εποχή του Παυσανία και σήμερα ημιτουριστική τοποθεσία και ασφαλέστατο αγκυροβόλιο.
Λένε για τη Μάνη ότι το ψηλότερο δένδρο της είναι το θυμάρι, όμως εδώ ανακαλύψαμε και δένδρα ψηλά όπως είναι τα πλατάνια και εξωτικά όπως είναι οι μπανανιές! Θα που πείτε τώρα ότι αυτοί οι δύο πανέμορφοι εκπρόσωποι της χλωρίδας του πλανήτη μας θέλουν νερό! Αν λοιπόν απέναντι από το Πόρτο Κάγιο κινηθείτε στον μικρό δρομάκο για το Αχίλλειο και το κάστρο του με τον τεράστιο τοίχο, η μικρή πινακίδα που θα συναντήσετε θα σας πάει κατευθείαν προς την πηγή, με τρεχούμενα δροσερά νερά, σε περιβάλλον που θυμίζει ζούγκλα!
Από τη Λάγια στον Κότρωνα
Αγιος Κυπριανός, Καστροχώρι, Αμπελος, Ολυμπιές, Σολοτέρι, Φλομοχώρι, χωριά και τοπωνύμια της περιοχής
Βορειότερα τώρα στη Λάγια με το χαρακτηριστικό μανιάτικο στυλ φυσικά, περνάμε την κορυφογραμμή και η θέα στον τεράστιο Λακωνικό κόλπο είναι καταπληκτική, ενώ κάτω συστάδες τα πυργόσπιτα και οι ξερολιθιές δημιουργούν έναν παράξενο ιστό πάνω στην αδρή γη.
Σε πέντε χιλιόμετρα ο γραφικός Αγ. Κυπριανός και δεξιά ο τσιμεντόδρομος οδηγεί για το Καστροχώρι. Μπαίνοντας στο χωριό, αριστερά στα διακόσια μέτρα, μας υποδέχεται το χαρακτηριστικό ελληνικό άσπρο ξωκλήσι με τον ανεμοδαρμένο πέτρινο μύλο. Και στο τέρμα του κατηφορικού δρόμου μία άλλη μοναδική βοτσαλωτή παραλία, η Αμπελος.
Στο γύρισμα του δρόμου τώρα, στην έξοδο του χωριού, άλλες αετοφωλιές προβάλλουν δυσδιάκριτες στους γκρίζους βράχους που ακούν στο όνομα Ολυμπιές.
Δεξιά η βράχινη μινιατούρα ενός φιόρδ που σίγουρα ικανοποιεί και τα πιο δύσκολα γούστα. Οσοι έχουν ακούσει για τα δρομολόγια της άγονης γραμμής θα νοσταλγήσουν το Σολοτέρι και θα επιζητήσουν την παραμονή τους εδώ, παίζοντας παιχνίδια με τον χρόνο, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα…
Οχυρός οικισμός το Φλομοχώρι και ευθυτενείς και οι δικοί του πολεμόπυργοι, να σπαθίζουν τον ουρανό…
Τέλος ο Κότρωνας. Λιμάνι της Προσηλιακής Μάνης και έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, απλώνει τώρα το δικό του πανόραμα…
Εδώ και η αρχαία Τευθρώνη, και στη χερσονησίδα Σκοπά, τα ευρήματα οδηγούν πίσω στον χρόνο, στη μεγάλη πολιτεία του «Κοινού των Ελευθερολακώνων»…
Παραδοσιακό φυσικά και αυθεντικό χωριό της Μάνης. Γεροχτισμένα πέτρινα σπίτια και λίθινες αθάνατες κατασκευές οι πύργοι. Οικοδομικό υλικό; Αφθονο. Το τοπωνύμιο μιλάει από μόνο του!
Σε όσους συμπαρασύρονται από το πνεύμα της δράσης, που ανάβει φωτιές στα όνειρα και τις επιθυμίες μας, τότε οι έρημοι οικισμοί της Ριγανόχωρας και της Γονέας προσφέρονται για φωτογραφικό σαφάρι, σίγουρα πολύ διαφορετικότερο από τα άλλα.
Φυσικά, η μισάωρη πεζοπορία προϋποθέτει σακίδιο με τα απαραίτητα εφόδια και καπέλο. Σε απόσταση 700 μέτρων από τη Γονέα μπορείτε να δείτε το παλιό Μοναστήρι του Σωτήρα, με φανερές τις αρχιτεκτονικές ντόπιες επιρροές.
Επίσης αξίζει να χαρείτε την απέραντη θέα από το μπαλκόνι της περιοχής, τα Λουκάδικα, με τα πυργόσπιτα να χάνονται σε θάλασσα από φραγκοσυκιές.
Στον Φάρο του Κάβο ΜαταπάΑκρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπά, πέρα από τη Βάθεια και το Πόρτο-Κάγιο. Εκεί βρίσκεται και το πανάρχαιο ιερό του Ταιναρίου Ποσειδώνος, στη θέση Στέρνες, που αργότερα μετεξελίχθηκε σε ναό των Αγίων Ασωμάτων, χρησιμοποιώντας προφανώς τα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη σαν προσιτό οικοδομικό υλικό!
Σε λιγότερο από σαράντα λεπτά πεζοπορία στο καλογραμμένο μονοπάτι, ο φάρος του ακρωτηρίου κάνει την εμφάνισή του. Καταπληκτικό κτίσμα, περικυκλωμένο από θάλασσα, όπου μία αξιοσημείωτη ναυτιλιακή κυκλοφορία αντιστρατεύεται τη χερσαία ερημιά…
Το ιερό του ΠοσειδώναΟ φάρος κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Ο τετράγωνος πύργος του, ύψους 16 μέτρων, στέφεται ακόμη από τον διώροφο μεταλλικό κλωβό με τον φωτιστικό μηχανισμό και το περιστρεφόμενο διοπτρικό σύστημα.
Στο ακρωτήριο Ταίναρο, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, ο γιος του Δία και της Εριμήδης, είχε χτίσει την πόλη Ταίναρο και το ονομαστό ιερό του Ποσειδώνα.
Ο ναός του θεού της θάλασσας ήταν οικοδομημένος στη θέση της σημερινής μισογκρεμισμένης εκκλησίας των Αγίων Ασωμάτων. Στη βόρεια πλευρά της διακρίνεται τμήμα της αρχαίας τοιχοδομίας, ενώ αυτονόητα η εκκλησία είναι κτισμένη με αρχαίο υλικό.
Λίγο χαμηλότερα υπάρχει φυσική βραχοσκεπή και το συνεχόμενο κτίριο, όπως και η λαξευμένη οδός, ανήκουν σε μαντείο, που στις αρχαίες πηγές χαρακτηρίζεται και σαν ψυχοπομπείο.
Το σημαντικό ακροταινάριο ιερό πλαισιώνεται από μία αρκετά εκτεταμένη εγκατάσταση λαξευμένων στον βράχο κτιρίων, ίχνη διαφόρων μνημείων, δεξαμενές, αλλά και πολυτελείς επαύλεις.
Ομως η θάλασσα, που έχει κατακλύσει το μεγαλύτερο τμήμα της ακτής, κρύβει, προς το παρόν, πολλά ακόμη κτίρια και μνημεία, τα οποία και αναμένουν μία συστηματική υποβρύχια έρευνα.
Πώς θα πάτε
- Πύλες κύριας πρόσβασης στη Μάνη η Καλαμάτα και το Γύθειο.
- Από Αθήνα, λοιπόν, για σήραγγα Αρτεμισίου και Τρίπολη.
- Από εδώ ανάλογα με τις προθέσεις για Μεγαλόπολη, Καλαμάτα και Μεσσηνιακή Μάνη, δηλαδή μέσω της Καρδαμύλης προσεγγίζουμε το Οίτυλο.
- Αντίθετα, τώρα μέσω Σπάρτης κατεβαίνουμε στο Γύθειο και με τον χάρτη ανά χείρας μπαίνουμε στην Ανατολική Μάνη από το Σκουτάρι για πιο σύντομα ή κλασικά στον Κότρωνα μέσω Αρεόπολης.
Χρήσιμα τηλέφωνα
- Δήμος Ανατολικής Μάνης: 27330-25283
- Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης: 27330-51209
- Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου: 27330-22271
- Κέντρο Υγείας Αρεόπολης: 27330-51259
- Ιατρείο Κότρωνα: 27330-21210
- Δασαρχείο Γυθείου: 27330-22255
Στον Σαγγιά και τα Κιόνια
Ο βράχινος εξώστης μάς δίνει θέα προς τον Κότρωνα, το γύρισμα του καινούργιου δρόμου στο ακρωτήρι για το Σκουτάρι και στο βάθος η Σκάλα και η Νεάπολη
Μία τροχιά ανακάλυψης, μία πεζοπορική διαδρομή στα ψηλά της Μάνης, στοχεύει να μας δώσει κάτι το διαφορετικό.
Από την Κοκάλα στρίβουμε επάνω στον μυχό του βουνού όπου φαίνονται αρκετά πυργόσπιτα, ψηλά εκεί στα Κορακιάνικα, με σκοπό να βρεθούμε επάνω στα οροπέδια. Κακός τσιμεντόδρομος, χώμα με λακκούβες, δίπλα στη χαράδρα παμπάλαιες ξερολιθιές με γκριζόσταχτη πέτρα υπάρχουν διάσπαρτες παντού και βέβαια τα πυργόσπιτα συναγωνίζονται σε ύψος το ένα το άλλο.
Η θάλασσα ξεμακραίνει χαμηλά κάτω, απέραντη και υπέρμακρη η στεριανή διείσδυση στο σμιγοπέλαγο του Αιγαίου με το Ιόνιο, γιγάντιες οι φραγκοσυκιές, με τη διαδρομή να παίζει ανάμεσα στο χαραγμένο και το αχάρακτο.
Μονοπάτια οριοθετημένα με πέτρα αιώνων, κοιτάς κάτω χαμηλά για να δεις το Σολοτέρι και πάνω ψηλά (!) τα Κύθηρα στο μάκρος τους, καθώς τα παιχνίδια του ορίζοντα κάνουν τα δικά τους παράξενα οπτικά τερτίπια…
Η πεζοπορική μας αναζήτηση εξελίσσεται στον χρόνο, έχουμε δύναμη και πίστη, αναγκαία στοιχεία στην πύρινη εχθρότητα του ήλιου και στοχεύουμε πάντα να βρούμε αυτό που δεν βρήκε ο Παυσανίας!
Μεσσηνιακός και Λακωνικός Κόλπος. Προσηλιακή Μάνη και Μέσα Μάνη. Τώρα ο τεράστιος βράχινος εξώστης μάς δίνει θέα προς τον Κότρωνα, το γύρισμα του καινούργιου δρόμου στο ακρωτήρι για το Σκουτάρι και βέβαια στο βάθος η Σκάλα μέχρι πέρα βαθιά τη Νεάπολη.
Στα νότια η χερσόνησος της Μάνης, μ αυτήν τη φοβερή ποικιλία στο ανάγλυφο και το πολυδαίδαλο της ακτογραμμής, συγγενεύει με τη θάλασσα μέσα από παράξενες καμπύλες, όπως παράξενα φαντάζουν για τους πολλούς και τα έθιμα των ντόπιων.
Πάμε προς τον Χαλόπυργο, και λίγο χαμηλότερα επιτέλους στα Κιόνια, σ’ έναν αρχαίο ερειπωμένο πια δίστηλο δωρικό ναό, άγνωστο για τους περισσότερους αρχαιολόγους με το φόντο της θάλασσας να δένει με την γκρίζα πέτρα και οι πεσμένοι κίονες και οι ορθογωνικοί μεγάλιθοι να αποζημιώνουν τους αναζητητές δειγμάτων αρχαϊκού τρόπου ζωής…
Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι όλη η ιστορία έχει μεγάλες δόσεις περιπέτειας, αφού η δράση και η ενέργεια που απαιτείται μεταφράζεται σε μια αρκετά κοπιαστική πορεία προσέγγισης και επιστροφής.
Με βήμα ταχύ τώρα προς την παμπάλαια Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου που ξανοίγεται μπροστά μας… Αγαλλίαση, ξαποσταίνουμε στη φοβερή δροσιά της σκιερής πηγής εδώ στη θέση Κουρνός, όπου αρχαίο μονοπάτι, μάλλον δρόμος λιθόστρωτος και τεράστιος, συνέδεε τα Κιόνια με τη Μονή Κουρνού και εμείς τώρα να αφήνουμε τα χνάρια μας επάνω του!
Πολύ αργότερα και μέσω κυκλικής διαδρομής περνάμε τη Βίγλα, κοντοστεκόμαστε στο Εξω Νύφι για να στείλουμε μία τελευταία ματιά εκεί που το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Να γίνουμε δηλαδή πρόσκαιροι επιβάτες μίας χρονομηχανής και με άμετρη φαντασία να αισθανθούμε σύγχρονοι του Παυσανία…
ethnos.gr
===================================================================
===================================================================
ΔΡΥΑΛΙ - ΔΡΥΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΑ.
ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ-ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΟYΣ
====================================================================
Οικιστικός Ιστός του ΔΡΥΑΛΙΟΥ εμφανίζεται στην θέση με το σημερινό τοπωνύμιο << ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ >> ,Νοτιοδυτικά από τον σημερινό οικιστικό Ιστό του Δρυαλιού και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων περίπου, σε ένα μικρό < οροπέδιο > το οποίο δεν είναι ορατό από την θάλασσα. Τα σημερινά ευρήματα του οικισμού αυτού δηλώνουν ότι υπήρξε οργανωμένη οικιστική Κοινότητα με μεγαλιθικά κτίσματα. Ένα μέρος του οικισμού αποκαλείται << Φυλακή >>.Τόσο από την ονομασία του, όσο και από τον σχεδιασμό και την μορφή των εμφαινομένων θεμελίων του οικήματος πρέπει πράγματι να πρόκειται για φυλακή. Δηλαδή στον οικισμό αυτό θα κατοικούσε οργανωμένη κοινωνική ομάδα με κάποια μορφή Νομικής και Διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας.
Η άποψη αυτή ενισχύεται και διηγήσεις που διαδίδόντο από πρόσωπα προχωρημένης ηλικίας καταγόμενα - κατοικήσαντα στο νέο οικισμό του Δρυαλιού, των οποίων οι γονείς κατοίκησαν στον παλαιό οικισμό [παληοχώρι]. Να ληφθεί υπόψη ότι μέλη οικογένειας που κατοικεί στο Δρυαλί κατοικούσαν στο Παληοχώρι.--
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
ΣΤΟ ΔΡΥΜΟ
===================================================================
ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΡΥΑΛΙ
ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΔΡΥΑΛΙΟΥ -ΔΡΥΜΟΥ
==================================================================
ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΦΩΤΕΙΝΙΑ
====================================
=========================================
===========================================
=======================================
===========================================
==============================================
=======================================
=========================================
ΚΟΡΥΦΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
======================================
=========================================
======================================
====================================
==================================
-
===========================================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου