Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΤΖΕΦΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ


φωτ: studio phobia
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
 Αποστολή του Υπουργείου αποτελεί η διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των υδατικών πόρων, η ορθή διαχείριση των μη ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η αντιμετώπιση, μετριασμός και προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αστική αναγέννηση, ο βιώσιμος χωροταξικός σχεδιασμός με σεβασμό στην αρχιτεκτονική κληρονομιά, και ο συντονισμός των περιβαλλοντικών πολιτικών της κυβέρνησης. 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των ολοένα εντεινόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων και την υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες ζωής και δημιουργίας. 
Βασικοί στρατηγικοί στόχοι τριετίας:  
Για την επίτευξη της αποστολής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναπτύσσει στρατηγικό σχεδιασμό που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες οι οποίοι εξειδικεύονται σε στρατηγικούς στόχους .

 ΠΥΛΩΝΑΣ 1

Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής μεταβαίνοντας σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλής κατανάλωσης σε άνθρακα.
Στρατηγικοί στόχοι
  • Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας
  • Αύξηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο και διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού 
  • Διασφάλιση στους καταναλωτές, αξιόπιστων και ισότιμων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών
  • Προώθηση πράσινων προϊόντων, προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης
ΠΥΛΩΝΑΣ 2
Προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων με γνώμονα την αειφορία
  • Προστασία και ανάδειξη της Βιοποικιλότητας και του φυσικού τοπίου
  • Αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων
  • Προστασία και αποτελεσματική διαχείριση των δασών
  • Έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κρίσεων
ΠΥΛΩΝΑΣ 3
Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον.
  • Αστική Ανάπλαση 
  • Βελτίωση Ποιότητας ατμόσφαιρας και μείωση του θορύβου
  • Προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας
  • Αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων και προώθηση της ανακύκλωσης
ΠΥΛΩΝΑΣ 4
Ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης
  • Ενδυνάμωση της χωροταξίας για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων πολιτικών
  • Απλοποίηση και κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ενίσχυση των μηχανισμών εφαρμογής της.
  • Προώθηση της περιβαλλοντικής έρευνας, καινοτόμων τεχνολογιών, και της πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία και γνώση.
  • Ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής ευθύνης και του εθελοντισμού

Για την εδραίωση των πυλώνων της Πράσινης Ανάπτυξης μέσω της επίτευξης των στρατηγικών του στόχων, το ΥΠΕΚΑ θα πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων σε συνεργασία με τους φορείς δημόσιας διοίκησης, τον ιδιωτικό τομέα, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, τους πολίτες και τη διεθνή κοινότητα.




Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2010


Επικοινωνία

Οποιοσδήποτε μπορεί να επικοινωνήσει αποστέλλοντας απόψεις ή κείμενα στα:

bioanapt@gmail.com και tzeferis@oryktosploutos.net

Στην ιστοσελίδα δίνεται βήμα σε οποιοδήποτε πολίτη ο οποίος μάλιστα προτρέπεται να αποστείλει κείμενα για οποιοδήποτε θέμα αφορά τον Ορυκτό Πλούτο και την προσπάθεια για την βιώσιμη αξιοποίησή του με σεβασμό στον πολίτη και το περιβάλλον. Αρκεί αυτά να συμβαδίζουν με τις νομικές αλλά και τις ουσιαστικές  αρχές της ιστοσελίδας: Λέμε ελεύθερα αλλά κόσμια την άποψή μας, ακολουθούμε τη συνείδησή μας και όχι ύποπτες οικονομικές και πολιτικές "ατζέντες". Πάντα επώνυμα, γιατί άλλο η ανωνυμία και άλλο η συστηματική κατάχρησή της. 

Απλά, κατανοητά, με ακρίβεια. Χωρίς υπερβολές, σκοπιμότητες και επιλεκτικές τοποθετήσεις. Χωρίς προσπάθεια να νουθετήσουμε ή να χειραγωγήσουμε.Οχι υποκριτικά για να κερδίσουμε τη συμπάθεια ή να προσεταιριστούμε την εύνοια της κοινής γνώμης, αλλά το δυνατόν αντικειμενικά, πλουραλιστικά και με την υπάρχουσα δυνατή επιστημονική τεκμηρίωση.

Δεν φιλοδοξούμε να κάνουμε "ανώνυμη δημοσιογραφία" και δεν χρησιμοποιούμε την "ανωνυμία" ως πρόσχημα για καταστρατήγηση κάθε δεοντολογίας και δικαίου. Δεν στοχεύουμε σε "διαφημίσεις" ούτε σε ρεκόρ αναγνωσιμότητας και δεν έχουμε κανένα οικονομικό κίνητρο. 

Δεν πουλάμε, ούτε σκεφτόμαστε να πουλήσουμε ορυκτά, πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους,για την ακρίβεια δεν πουλάμε τίποτε. Και κυρίως δεν θέλουμε να (ξε)πουληθεί τίποτε που βρίσκεται στην πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και γενικότερα που συμβάλλει ή μπορεί να συμβάλλει στο  δημόσιο συμφέρον.

Λειτουργούμε επώνυμα παρότι η ίδια η "ταυτότητα" μας αυτολογοκρίνει και αρκετές φορές μας εκθέτει σε ενδεχόμενη κοινωνική βλάβη. Ομως αυτός ειναι ο μόνος δρόμος για μια υγιή διαδικτυακή επικοινωνία τουλάχιστον στον τόπο μας.

Φλερτάρουμε με την ουτοπία της ζωής μας που δεν είναι πλέον βιώσιμη και προσβλέπουμε να την κάνουμε περισσότερο βιώσιμη. Μπορεί, ο Μέλιος,  το παιδί που "μετράει τ' άστρα" να μεγάλωσε και ο κόσμος γύρω του να μην τον πολυπιστεύει πια, όπως εκείνος δεν παύει να πορεύεται τον δρόμο των παιδικών του χρόνων. Και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κι αλλοι συνοδοιπόροι, στην πορεία αυτή. Ηδη υπάρχουν αρκετοί!

Και κάτι ακόμη: 
Ο παρών δικτυακός τόπος 
κοστίζει 10 δολλάρια το χρόνο (στο domain φιλοξενίας) 
και χιλιάδες ανθρωποώρες προσωπικής εργασίας

Δεν τον χρηματοδότησε
ούτε η πολιτεία, 
ούτε καμία εταιρεία,
μεταλλευτική ή όχι
ούτε κανένα πανεπιστήμιο,
ούτε κανένας σύνδεσμος επιχειρήσεων
ουτε καμία περιβαλλοντική ή ΜΚΟ 

Παρά μόνο η ειρήνη, ο γιώργος και ο σωτήρης
Από το υστέρημά τους …
σε υλικά και πνευματικά αγαθά
αλλά κυρίως σε χρόνο επικοινωνίας με τον μπαμπά τους…

Γι’αυτό και σε αυτούς αφιερώνεται…
Με την ελπίδα το υστέρημα να γίνει περίσσεια…
[Πέτρος Γεωργίου Τζεφέρης]

Εγώ και ο εκατοστός πίθηκος...










=======================================================================

16.12.14


Γεωθερμία και Γερμανία!


Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει στον τομέα της υδροθερμικής ενέργειας πάνω από το 30% των αναγκών για θέρμανση στη Γερμανία μπορούν να καλυφθούν από την γεωθερμική ενέργεια. Εντούτοις, οι Γερμανοί παράγουν και ηλεκτρική ενέργεια από την γεωθερμία.

Σήμερα, σχεδόν 200 γεωθερμικές εγκαταστάσεις είναι σε λειτουργία ή υπό κατασκευή στη Γερμανία.Επί του παρόντος (2014), η συνολική εγκατεστημένη ισχύ για την παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία ξεπερνά τα  27,1 MW (Σχήμα) ενώ για την παραγωγή θερμότητας η εγκατεστημένη ισχύ υπερβαίνει τα  200 MWπαρέχοντας 530 GWh / έτος για τα δίκτυα τηλεθέρμανσης (σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).

Μαζί με τις 167 ιαματικές πηγές που βρίσκονται κυρίως σε Νότια Γερμανία, η συνολική ετήσια παραγωγή γεωθερμικής θερμότητας στη Γερμανία συνοψίζεται  σε περίπου 920 GWh / έτος, με εγκατεστημένη ισχύ περίπου 250 MW (Σχήμα).

Deep Geothermal Energy Production in Germany

Τα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια που βρίσκονται στη βαυαρική πόλη του Erding (9 MW γεωθερμικής ενέργειας, ισχύος 18 MW συνολικά) και Simbach (6-7 MWth και 20 MW), καθώς και άλλα μεγαλύτερα για την παραγωγή θερμότητας είναι υπό κατασκευή με αποτέλεσμα ο αριθμός των εγκαταστάσεων αυτών συνεχώς αυξάνεται.

Στη Γερμανία, επίσης, λειτουργούν τρία εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βαθιά γεωθερμία.


Οι γεωθερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας βρίσκονται στο Neustadt-Glewe (Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, από το 2003), Landau (Ρηνανία-Παλατινάτο Pfalz, από το 2007) και Unterhaching (Βαυαρία, από το 2008).

 Το 2008 η γεωθερμική μονάδα ηλεκτρισμού στο Unterhaching (νότια Γερμανία) εισήχθη στο σύστημα με εγκατεστημένη ισχύ 3,36 MW. 

Οι επενδύσεις σε Neustadt-Glewe και Unterhaching  παρέχουν επιπλέον θερμότητα για σκοπούς θέρμανσης. H  μονάδα στο Unterhaching είναι συνδυασμένου κύκλου και μεταφέρει θέρμανση σε περισσότερα από 2.500 νοικοκυριά.

Για την περαιτέρω αύξηση της χρήσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας υπάρχουν στην Γερμανία διάφοροι χρηματοδοτικοί
μηχανισμοί οι οποίοι υποστηρίζονται από το γερμανικό δημόσιο.

The Neustadt-Glewe Geothermal Power Plant
Unterhaching Biggest Geothermal Power Station in South Germany
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουμε σημαντικές γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών (υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας) σε οικονομικά βάθη (100-1500 μ). Εντούτοις, αν εξετάσει κανείς την συνολική εγκατεστημένη ισχύ (περίπου 180 MWt μέχρι το τέλος του 2012) των γεωθερµικών εφαρµογών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια συμπεραίνει ότι ο μόνος τομέας που βελτιώθηκε σημαντικά είναι εκείνος των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας (δεν αποτελεί ουσιαστικά γεωθερμία εφόσον δεν χρησιμοποιεί γεωθερμικά ρευστά) και μάλιστα χωρίς την ύπαρξη οικονομικών κινήτρων και ενισχύσεων. Αντιθέτως, η γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας έχει να επιδείξει μηδενικές εφαρμογές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον τόπο μας, παρότι πρόκειται για μια ήπια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) με τον υψηλότερο συντελεστή χρήσης/λειτουργίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ.
[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

14.12.14


Αλιβέρι, 9 Δεκέμβρη του ’68!


Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου μεταφορά λιγνίτη
 (φωτογραφία αρχείου ΔΕΗ)
Το δυστύχημα του 1968 ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό που σημάδεψε τη ζωή του τόπου και χαράχθηκε για πάντα στην μνήμη της τοπικής κοινωνίας του Αλιβερίου αλλά και των συναδέλφων που σχετίστηκαν με αυτό.   

Ας δούμε πως περιγράφει το δυστύχημα ο κ. Γιώργος Κατσαμάγκος 46 χρόνια μετά.

Αλιβέρι, σούρουπο 9 Δεκέμβρη του ’68, γιορτή της Αγίας Άννας. Τα καταστήματα κλείνουν ο κόσμος μαζεύεται στα σπίτια. Ο Σωτήρης ο Μπ. πήρε κάτι πράγματα που περίμενε και πήρε την ανηφόρα για το σπίτι.. Έπρεπε να κολατσίσει και να ξαπλώσει νωρίς. Το πρωί πήγαινε πρώτος στο λιγνιτωρυχείο να ελέγξει τα «φανάρια» ώστε μόλις θα’ ρθει η βάρδια να’ ναι όλα έτοιμα και ασφαλή. Ο Λάζαρος έκλεισε το φαρμακείο κι’ ετοιμαζότανε να πάει στη γιορτή της Άννας.

Ξάφνου ουρλιαχτά από σειρήνες ασθενοφόρων ξέσκισαν την ήσυχη νύχτα. Κανείς δεν κατάλαβε τι τρέχει. Οι καιροί ήταν δύσκολοι (δεύτερος χρόνος δικτατορίας) ο φόβος φώλιαζε στις καρδιές. Οι κλούβες πέρναγαν κι ανηφόριζαν τον « τσούλουρα ». Εκεί στην αυλή της παλιάς κλινικής παίχτηκε ένα ακόμα δράμα από αυτά που η οικογένεια των λιγνιτωρύχων έζησε και ζει σ’ όλο τον Κόσμο. Δεκάδες κορμιά νεκρά ή χτυπημένα, βογκητά, πανικός. Το κόκκινο αίμα ανακατεμένο με τη μαύρη μουτζούρα κυλούσε στη σκάλα. Το έργο της διαλογής, σου πάγωνε το αίμα. Από κει οι νεκροί, από δω οι τραυματίες. Ο παπα-Πλούταρχος να προσπαθεί να συγκεντρώσει ακρωτηριασμένα μέλη.

Πως έγινε τόσο κακό; Λιγνιτωρυχείο απόγευμα. Τουλάχιστον 250 άτομα δουλεύουν 170 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Μια λάθος ενέργεια του επιστάτη, και το κακό γίνεται! Η τεράστια έκρηξη δημιουργεί ένα φοβερό κύμα που έφτασε μέχρι την επιφάνεια. Τραγικό αποτέλεσμα 7 νεκροί πάρα πολλοί τραυματίες..

Οι άτυχοι μεροκαματιάρηδες προστέθηκαν στο πάνθεο των 25 νεκρών από δυστυχήματα στο ορυχείο, από το 53 μέχρι το 85. Δεκάδες ακρωτηριάστηκαν, πέθαναν από πνευμονοπάθειες, καρκίνο.

Η περιοχή αναπτύχθηκε οικονομικά, το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε. Ας μη ξεχνούν όμως οι νεότεροι ότι το χρωστούν σ’ αυτούς που δώσανε τη ζωή τους, κάτω από τη γη η σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου. Αιωνία τους η μνήμη!

Πλήρες άρθρο εδώ

13.12.14


Υπάρχουν επικίνδυνα ορυκτά;



Cinnabar on Quartz 

Μεγάλος αριθμός ορυκτώνχρησιμοποιούνται σήμερα στην προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα σε περιβαλλοντικές εφαρμογές.


Εντούτοις υπάρχουν ορυκτά που η εξόρυξή τους είτε η βιομηχανική τους επεξεργασία κρύβουν  κινδύνους για τον άνθρωπο καθότι περιέχουν ιχνοστοιχεία ή βαρέα μέταλλα τα οποία μπορούν να συγκεντρωθούν στο νερό, στο έδαφος ή στα φυτά, και να έχουν τοξικές επιδράσεις στο περιβάλλον, στους ανθρώπους και στα ζώα. 

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα ορυκτά που υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν να παρουσιάσουν τοξικό χαρακτήρα:

Κινναβαρίτης (cinnabar, HgS)

Πρόκειται για σημαντικό ορυκτό του υδραργύρου. Στην αρχαιότητα και μέχρι τον Μεσαίωνα με το όνομα "κιννάβαρι" χρησιμοποιούνταν ως φυτική χρωστική. Σήμερα χρησιμοποιείται στα θερμόμετρα, τα βαρόμετρα καθώς και σε μια σειρά από επιστημονικούς εξοπλισμούς.

Ως υδραργυρούχο ορυκτό είναι δηλητηριώδες αν καταπωθεί και ακόμη και η σκόνη του, αν θραυστεί, είναι επικίνδυνη όταν εισπνέεται. Δεν πρέπει, επίσης, να θερμανθεί, καθώς αναδίδει δηλητηριώδεις ατμούς υδραργύρου. Δεν διαλύεται στο νερό και, ως εκ τούτου, θεωρείται υλικό χαμηλής τοξικότητας, όταν βρίσκεται σε σχηματισμένους μεγάλους κρυστάλλους.


Φθορίτης (CaF2)
Διαφανής και άχρωμος ή πράσινος, κίτρινος, κυανός, κόκκινος ή καστανός, ο φθορίτης (CaF2) είναι αναμφίβολα ένα πολύ όμορφο ορυκτό που βρίσκεται συνήθως στις φλέβες άλλων μεταλλευμάτων όπως το σίδηρο, τον άνθρακα και τον χαλκό.

Πρόκειται για ένα ορυκτό του ασβεστίου με χημικό τύπο CaF2. Η μεγάλη χρωματική του ποικιλία έχει ως συνέπεια να είναι από τα πλέον περιζήτητα από συλλέκτες ορυκτά, ενώ, λόγω της ποικιλοχρωμίας του και της εμφάνισης ζωνώδους χρωματισμού, χρησιμοποιείται και ως ημιπολύτιμος λίθος, παρά την χαμηλή του σκληρότητα. 

 Πρόκειται για ένα ορυκτό που μπορεί να προκαλέσεισκελετικές φθοριώσεις για όσους έρχονται σε συχνή επαφή μαζί του. Σε πολλές περιοχές της Ινδίας, της Κίνας και της υπόλοιπης Νοτιοανατολικής Ασίας υπάρχουν κρούσματα που οφείλονται στην κατανάλωση ρυπασμένου νερού. (πχ. επαρχία Guizhou της Κίνας).


Διοξείδιο του πυριτίου (SiO2)
Είναι το δεύτερο πιο κοινό στοιχείο στο φλοιό της Γης.

Το άμορφο διοξείδιο του πυριτίου χρησιμοποιείται σαν οικοδομικό υλικό, σαν πρώτη ύλη της βιομηχανίας του πυριτίου, του γυαλιού και των κεραμικών. Η συνηθέστερη χρήση της πηκτής πυριτίου είναι σαν απορροφητικό υγρασίας, μέσα σε συσκευασίες ευαίσθητων στην υγρασία αντικειμένων. Είναι τα γνωστά σακουλάκια που βρίσκονται μέσα σε θήκες φωτογραφικών μηχανών, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων κλπ. Χρησιμοποιείται όμως και στα χημικά εργαστήρια καθώς και στην χημική βιομηχανία (επίσης σαν προσροφητικό υλικό).

Το κρυσταλλικό χρησιμοποιείται σαν ημιπολύτιμος λίθος και για κατασκευή ειδικών οπτικών οργάνων (επειδή δεν απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία). Χρησιμοποιείται επίσης, λόγω των πιεζοηλεκτρικών ιδιοτήτων του, σε εφαρμογές της ηλεκτρονικής. 
Έρευνες συνδέουν την υψηλή έκθεση και εισπνοή σκόνης  κρυσταλλικού πυριτίου με σημαντικό επαγγελματικό κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες του πνεύμονα. Οι σκόνες που περιέχουν ελεύθερο κρυσταλλικό διοξείδιο του πυριτίου παύουν να θεωρούνται αδρανείς και κατατάσσονται στις ινογόνες, οι οποίες είναι τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν  σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων.

11.12.14


ΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ του 10ου ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ του ΙΗΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Θεσσαλονίκη, 26-28/11/2014)



10.12.14


so you want to be a "whatever"?



  

την ώρα που κάποιοι ψάχνουν για τις 180 μαγικές βουλευτικές ψήφους ... εμείς ας σχολιάσουμε την διαφήμιση (δεύτερο βίντεο) με το ποίημα  Μπουκόβσκι.. . Ναι είναι διαφήμιση αλλά ας μου επιτραπεί δεν συγκρίνεται με εκείνες τις κακόγουστες των jumbo.. Ας μη σχολιάσουμε περισσότερο το διαφημιστικό, προτιμότερο είναι να σχολιάσουμε τον Μπουκόβσκι..

when it is truly time, and if you have been chosen, it will do it by itself and it will keep on doing it until you die or it dies in you. there is no other way. and there never was.
Και αλλού , σε άλλο ποίημα, ο ίδιος: what matters most is How Well You Walk Through the Fire..

Μα αγαπητέ αν μπορούσαν όλοι να περπατάνε στη φωτιά θα ήταν όλοι chosen  to do it. 

Τι γίνεται όμως με κείνους τους εκκολαπτόμενους wannabes που η φωτιά θάβεται μέσα τους;  Που πεθαίνει πριν την δει κανείς;

Τους σιωπηρούς σταρς της ζωής που δεν τους έμαθε ποτέ κανείς; 

Τις μετριότητες της ζωής; την πλειοψηφία; αυτούς που γεμίζουν την καμπάνα της κανονικής κατανομής;

Αυτούς που δεν ύμνησε ή αναφέρθηκε ποτέ κανείς γιατί ποτέ δεν ξεμύτισαν από την μετριότητα;




4.12.14


Ημερίδα του ΥΠΕΚΑ για την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση


Η ημερίδα "Το ΥΠΕΚΑ μετράει τις επιδόσεις του: Εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων – Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου με στόχο την προβολή των αποτελεσμάτων εφαρμογής του ν. 4014/2011 και την παρουσίαση του ηλεκτρονικού συστήματος περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Παρουσιάσεις:

3.12.14


Αγία Βαρβάρα, η προστάτιδα των μεταλλωρύχων.


Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Στρατώνι για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας της προστάτιδας του πυροβολικού αλλά και των μεταλλωρύχων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 8 το πρωί με την πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ.κ. Θεόκλητου.


Μετά την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας θα γίνει η περιφορά της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας στους δρόμους του Στρατωνίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι που θα γίνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του γηπέδου μπάσκετ, όπου φέτος επίσημη προσκεκλημένη είναι η αγαπημένη ερμηνεύτρια Γλυκερία.


30.11.14


Εμείς και η δημοκρατία..


Ποιά η σχέση μας με τη δημοκρατία; Εκλέγουμε αντιπροσώπους αυτούς που δείχνει η τηλεόραση και μετά γελάμε μαζί τους. Αποφεύγουμε τη συμμετοχή στις αποφάσεις, ακόμα και της συνέλευσης της πολυκατοικίας. Επίσης, δεν πάμε ποτέ να ψηφίσουμε για τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των εργαζόμενων ή των πανεπιστημίων και μετά «αγανακτούμε» για τις καταλήψεις. Τέλος, επιμένουμε να στηρίζουμε ένα πρωτόγονο γραφειοκρατικό δημόσιο για να μπορούμε να το βρίζουμε σε κάθε μας συναλλαγή!

Κι όταν αρχίζει η τεχνολογία να δίνει λύσεις στην «ψυχεδελική» μας σχέση με τη δημοκρατία, δεν μπορούμε και πάλι να κατανοήσουμε περί τίνος πρόκειται. Μερικά παραδείγματα: Δεν χρησιμοποιούμε το web banking στις τραπεζικές μας συναλλαγές (πολύ μικρό το ποσοστό), αντιδράσαμε με το ηλεκτρονικό taxis, μας φαίνεται παράξενο να μας «φακελώσει» το κράτος ηλεκτρονικά και ελάχιστοι από μας είναι σε θέση να αντιληφθούν τι σημαίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία με μοναδικό κωδικό και αδιάβλητες διαδικασίες.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Βαριόμαστε να εξελίξουμε τη δημοκρατία μας! Είναι αφόρητα πληκτικό για μας να κερδίσουμε ελεύθερο χρόνο και να δημιουργήσουμε. Ακόμα πιο επώδυνο να συμμετέχουμε σε αποφάσεις. Γι' αυτό θέλουμε αντιπροσώπους κι ας μας προδίδουν συνέχεια. Γουστάρουμε τρελά τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία (τις δυο μεγαλύτερες αρρώστιες της δημοκρατίας) και απορρίπτουμε την τεχνολογία γιατί μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να τις εξαφανίσει.

Η λύση είναι η τεχνολογία και οι τεράστιες δυνατότητές της. Μόνο αυτή μπορεί να ενθαρρύνει και να στηρίξει την εξέλιξη της δημοκρατίας σε συμμετοχική. Χρειάζεται θεσμική κατοχύρωση και συνταγματικές «επαναστάσεις», και παράλληλα προσαρμογή όλων των συναλλαγών στην επικαιροποίηση, στην πιστοποίηση και στην αμεσότητα της ηλεκτρονικής, κυρίως, τεχνολογίας. Πρώτα, όμως, επιβάλλεται ενημέρωση και τεκμηριωμένες εξηγήσεις στον κόσμο.

Δυστυχώς, όμως, είμαστε ακόμα αρκετά ανώριμοι, ως κοινωνία, να συλλάβουμε την αναγκαιότητα των θεσμικών αλλαγών στη ζωή μας. Γι' αυτό και ασχολούμαστε με τον κάθε «πολύχρωμο σταρ» αντιπρόσωπο, που πιστεύουμε ότι θα μας σώσει. Γουστάρουμε μεσσίες για να μην κουραστούμε. Ακούμε τη λέξη ευθύνη και τρομάζουμε. Ψάχνουμε την αλήθεια στις αφηγήσεις των άλλων και όχι μέσα μας.

Πρέπει να βρεθεί ο σωστός χρόνος και να μπει στη ζωή μας η συμμετοχικότητα, όχι μόνο ως αξία, αλλά και ως αναγκαιότητα. Οι δυνατότητες είναι έτοιμες σε λογισμικά και εφαρμογές. Ας τις κατοχυρώσουμε θεσμικά και πολύ γρήγορα θα καταλάβουμε πόσο χρόνο χάσαμε χωρίς αυτές.


28.11.14


Τα συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού και πως επηρεάζουν την παραγωγή χρυσού


Στις 30 Νοεμβρίου γίνεταιδημοψήφισμα στην Ελβετία εάν θα πρέπει η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας να αυξήσει τα αποθέματα Χρυσού από το 8% του συνολικού συναλλαγματικού αποθέματος σε 20%.

Συγκεκριμένα, οι Ελβετοί θα κληθούν να αποφασίσουν για τα εξής:

  •  Την επιβολή στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) της υποχρέωσης να διακρατεί σε χρυσό «τουλάχιστον» το 20% των παγίων της,
  • Την απαγόρευση πώλησης του χρυσού από τα αποθέματα της SNB
  • Τη φύλαξη στην Ελβετία του 100% των αποθεμάτων χρυσού της SNB και τον επαναπατρισμό ποσοτήτων που βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας.
 Είναι η πρώτη κίνηση που ενισχύει τη θέση σημαντικών οικονομικών παραγόντων της παγκόσμιας σκηνής για την αναγκαιότητα της ύπαρξης σταθερού σημείου αναφοράς που θα περιορίσει τον πόλεμο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ετσι σε περίπτωση έγκρισης η Ελβετία θα γίνει η Τρίτη Χώρα μετά από ΗΠΑ και Γερμανία από άποψη αποθεμάτων χρυσού. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυο τελευταίες αυξάνουν συνεχώς και σταθερά τα σε χρυσό αποθέματα τους.

Kittilä mine, also known as Suurikuusikko mine, in Finland

Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει η σκληρή αντίδραση των χρηματιστηριακών κύκλων που θα πληγούν από τη μείωση των συναλλαγών των παραγωγών (derivatives) συναλλάγματος αλλά και γενικότερα από τη μείωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.  Παρά τις αντιδράσεις πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι μακροπρόθεσμα θα πραγματοποιηθεί, πράγμα που ενισχύεται  από το γεγονός ότι οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες μαζεύουν χρυσό  αυξάνοντας συνεχώς τα αποθέματά τους. 

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2012, η  Ελλάδα βρισκόταν στην 32η θέση με 111,8 τόνους, ενώ η Τουρκία, με 295,5 τόνους, διέθετε τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καταλαμβάνοντας τη 14η θέση στη λίστα των αποθεμάτων χρυσού παγκοσμίως.

Περισσότερα Εδώ κι εδώ: Αυτές είναι οι δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις Χώρες που παράγουν ή θα παράγουν χρυσό;   Είναι λογικό σε περίπτωση που ο χρυσός αποτελέσει σημείο συναλλαγματικής αναφοράς να υπάρξουν μέτρα προστασίας απέναντι στο πληθωρισμό του πράγμα που συνεπάγεται κάποιο έλεγχο των παραγόμενων ποσοτήτων σε σχέση με τις  ποσότητες που καταναλώνονται στη βιομηχανία, τα κοσμήματα κλπ

Αυτό θα ενισχύσει τη θέση  των Χωρών που παράγουν χρυσό δεδομένου ότι ενδέχεται να υπάρξουν εμπόδια στη δημιουργία νέων Μεταλλείων.  Μήπως όλα αυτά εξηγούν την τάση για δημιουργίας νέων μεταλλείων χρυσού (πχ Σκανδιναβικές χώρες) παρά τη μεγάλη πτώση της τιμής του χρυσού;

Σχετικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός παράγων της πτώσης είναι οι χειρισμοί  που κάνει το Χρηματιστηριακό Κεφάλαιο για στροφή του επενδυτικού κοινού σε μετοχές , παράγωγα κλπ και απομάκρυνση από το Χρυσό πράγμα βέβαια που συμφέρει και τις  Κεντρικές Τράπεζες που την ίδια στιγμή μαζεύουν χρυσό  σε χαμηλές τιμές.

[του Πέτρου Τζεφέρη]

Η «Πρωτοβουλία για τον Χρυσό»

You might also like:
Linkwithin
===============================================================





Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015


Υπόγεια εκμετάλλευση λατομείων μαρμάρων

Underground Marble QuarryΗ υπόγεια εκμετάλλευση μαρμαροφόρων κοιτασμάτων εφαρμόζεται όταν  η επιφανειακή τους εκμετάλλευση καθίσταται αντιοικονομική ή υπαγορεύεται από περιβαλλοντικούς λόγους. Συνήθως, η εκκίνηση της υπόγειας εκμετάλλευσης γίνεται από τα υφιστάμενα μέτωπα εξόρυξης, οπότε έχουμε επέκταση της επιφανειακής εκμετάλλευσης και το μετασχηματισμό της σε υπόγεια.

Η υπόγεια εκμετάλλευση του "Λυχνίτη" στην περιοχή του οικισμού Μαράθι της Πάρου απετέλεσε μία από τις αρχαιότερες υπόγειες εκμεταλλεύσεις μαρμάρου. Τα υπόγεια λατομεία εκεί λειτούργησαν για πρώτη φορά κατά τη πρωτοκυκλαδική εποχή, ενώ έφτασαν στην ακμή τους τον 5ο αιώνα π.Χ. Προσπάθειες, αναβίωσης των υπόγειων εκμεταλλεύσεων εκεί έγιναν και κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.

Σήμερα, στην Ελλάδα οι υπόγειες εκμεταλλεύσεις μαρμάρου είναι δύο. Η πρώτη βρίσκεται στην περιοχή της Πεντέλης, στο χώρο της εκμετάλλευσης των "Μαρμάρων Διονύσου", η οποία άρχισε την δεκαετία του ’90 και λειτουργεί έως και σήμερα. Η δεύτερη βρίσκεται στην περιοχή του Νευροκοπίου Δράμας, όπου και η εκμετάλλευση βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η υπόγεια εκμετάλλευση αρχίζει από υφιστάμενα μέτωπα εξόρυξης, ως συνέχεια της χαρακτηριστικά φαίνεται στην φωτογραφία. Συνεπώς, πρόκειται για επέκταση της επιφανειακής εκμετάλλευσης.


Στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου η ανάπτυξη υπόγειων εκμεταλλεύσεων μαρμάρου έχει επίσης μεγάλη ιστορία αλλά και ένα δυναμικό παρόν. Τις πλέον σημαντικές και μεγάλες σε αριθμό εκμεταλλεύσεις έχει η Ιταλία. Ακολουθούν κατά σειρά η Ισπανία, η Κροατία και η Πορτογαλία. Ακόμα, σημαντικές εκμεταλλεύσεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και Αμερικής.

Interior Of Underground Marble QuarryΗ υπόγεια εκμετάλλευση γίνεται με την εφαρμογή τηςμεθόδου θαλάμων και στύλων. Συνηθέστερα η εκμετάλλευση αρχίζει με την κατά μέτωπο προσβολή του κοιτάσματος (όρυξη του θαλάμου) και εν συνεχεία η εκμετάλλευση επεκτείνεται κατά βάθος με την δημιουργία ορθών βαθμίδων, έως ότου συναντηθεί το πέρας του κοιτάσματος (Φωτογραφία).

Είναι αρκετά σύνηθες οι στύλοι να μην έχουν «κανονική» μορφή διατομής (π.χ. τετραγωνική) αλλά να είναι ακανόνιστοι και να ορίζονται από τα εκάστοτε χαρακτηριστικά του μαρμαροφόρου κοιτάσματος. Έτσι, αν και οι θέσεις και διαστάσεις είναι εξ’ αρχής ορισμένες, μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις στο μέγεθος και στη θέση των στύλων ώστε να βελτιστοποιηθεί η απόληψη των όγκων.
Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος γίνεται με τη χρήση συρματοκοπών ή αλισοπρίονων τα οποία αποτελούν τα βασικά μηχανήματα εξορύξεως του ογκομαρμάρου από τη φυσική του θέση (Φωτογραφία).

Η υποστήριξη των ανοιγμάτων γίνεται κυρίως με τη χρήση κοχλιών ώστε να μπορούν να συγκρατούνται οι επισφαλείς όγκοι (σφήνες) που δημιουργούνται από τα υφιστάμενα επίπεδα ασυνεχειών.

Το κόστος εκμετάλλευσης είναι αυξημένο σε σχέση με τις επιφανειακές εκμεταλλεύσεις. Παρά το γεγονός αυτό όμως, η υπόγεια εκμετάλλευση έχει να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά του αυξημένου κόστους. Αυτά αφορούν στην σημαντικότατη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην επίτευξη αυξημένης απόληψης ογκομαρμάρων καθώς και στη βελτίωση της ποιότητάς τους. Τέλος, μπορεί να γίνει η αξιοποίηση του χώρου για άλλες χρήσεις μετά το πέρας της εκμετάλλευσης.


[βασισμένο σε κείμενο από την ιστοσελίδα orykta.gr]

Το ελληνικό μάρμαρο: εξόρυξη, στοιχεία παραγωγής
You might also like: